Røykvarslerens dag 2021

1. desember er røykvarslerens dag og alle oppfordres til å skifte batterier denne dagen. Har du et alarmsystem fra Trygg Vakt med overvåkede røykvarslere, er dette litt enklere – våre røykvarslere gir selv beskjed når batterier må skiftes.

Vi ber alle våre kunder om å passe litt ekstra på denne måneden. Dersom det lyser en feilindikasjon, vanligvis en oransje varseltrekant på sentralapparatet eller betjeningspanelet ditt, ber vi deg om å bla gjennom feilmeldinger eller kontakte oss for å finne ut hva feilen er. Kanskje er det nylig oppstått batterifeil på en røykvarsler?

Generelt er batterilevetiden til våre røykvarsler oppgitt fra 3- til 5 år, men dette kan variere ytterligere. Enkelte røykvarslere har 10 års batterilevetid! Når en overvåket røykvarsler oppdager at batterispenningen er for lav vil det først oppstå en feilmelding lokalt, og som regel etter 24 timer vil den overføre feilmeldingen til oss, med mindre feilen er utbedret. Man har da ca. 3 – 4 uker på seg før batteriet er tomt. Dersom røykvarsleren begynner å pipe ca. hvert 30. sekund begynner det å haste med å skifte batteri – da er det straks tomt for strøm.

Desember er måneden med flest branner i norske hjem, og nesten en million nordmenn har opplevd branntilløp. Statistikken viser for eksempel at det er tre ganger så stor risiko for brann som starter med stearinlys i desember, enn i resten av året.

Under lister vi opp noen sikkerhetstips fra norsk brannvernforening som kan være nyttig å tenke på i disse tider:

Trygg bruk av julebelysning:
– Se over eldre julebelysning.
– Innendørs belysning bør skrus av om natten og når du er bortreist.
– Skift lyspærer ved ujevnt lys.
– Bruk kun belysning ute som er egnet for utendørs bruk.
– Bruk lys som er CE-merket og har lav overflatetemperatur, for eksempel LED-lys.

Trygg bruk av levende lys:
– Gå aldri fra levende lys.
– Unngå brannfarlig pynt.
– Ha et brannsikkert underlag.
– Ha minst 10 cm avstand mellom lysene (bildet under er koselig, men et eksempel på hvordan man ikke skal stable lys)
– Ikke tenn levende lys i nærheten av trekk.

 

Vi ønsker deg en trygg og brannsikker adventstid!